I närvaro av sin svåger Wilhelm von der Driest informerades Gerhard om betalningen av sina arbeten, som skulle gå via gjutarrådet.
Han fick även gratis boende, en lärjunge och rätten att ta jobb från utomstående så länge det inte konkurerade med hans uppdrag åt rådet. 3/1 1671 blev han antagen till positionen som stadsgjutare, med krav att stanna på livstid. Han bad om dispens för detta till påsken för att färdigställa ett oavslutat arbete.
Gerhard I var bredvid sin farfar Hans M. den mest produktive stadsgjutaren i Riga. Många av deras arbeten finns nu på Artillerimuseet i Sankt Petersburg. Han hade två lärjungar, en som hjälpte honom forma klockornas krona och en som hjälpte honom forma kläppen och andra smådelar.
Han svor medborgareden i Riga 1677 och var medlem i Styck och Klockgjutargillet i Stockholm.
Han besökte Stockholm i 6 veckor 1678.
När nordiska kriget bröt ut tog de privata beställningarna slut och han begärde mera arbeten från rådet. Han fick då en beställning på fyra mörsare.
Han dog i april 1701 efter 30 år i stadens tjänst. Utöver flera döttrar fick han tre söner tvillingarna Jürgen och Gerhard II 1682 och Johann 1685